Provincie verruimt subsidie voor onderhoud aan molens

Molendag Foto: Margot Hoogenboom

KAAG EN BRAASSEM - Goed nieuws voor de molenaars in de gemeente: De provincie Zuid-Holland verruimt namelijk de subsidie voor onderhoud aan molens. Hierdoor hoopt de provincie de molens draaiend te kunnen houden en voor verval te kunnen behoeden.

'Molens zijn immers machtige iconen in ons Zuid-Hollandse landschap. We kunnen onze polders, dorpen en steden bijna niet voorstellen zonder de vrolijk draaiende wieken bij een flinke bries. Om de traditionele molens te behouden móeten ze zelfs draaien, want stilstand zou achteruitgang betekenen', aldus de provincie Zuid-Holland. Naast de subsidie voor het regulier en groot onderhoud, verhoogt de provincie ook de draaipremie per molen.

Subsidie verlaagd en verhoogd

Het subsidiepercentage van de onderhoudssubsidie is echter een klein beetje verlaagd: namelijk van 38 procent naar 37 procent. De maximale subsidiabele kosten van de onderhoudssubsidie zijn door de nieuwe regeling verhoogd van 60.000 euro naar 72.500 euro. Het subsidiepercentage van de onderhoudssubsidie voor standerdmolens is verhoogd van 38 procent naar 97 procent.

De maximale subsidiabele kosten van groot onderhoud zijn verhoogd van 80.000 euro naar 100.000 euro. De provincie verhoogt ook de draaipremies. Dit gaat om een bedrag van 50 euro per molen. 

Lees ook: Lijkermolen 2 in Rijpwetering moet worden opgeknapt, zorgen om mogelijke gevaarlijke situaties

advertentie advertentie