In de voetsporen van Max Verstappen? Dean (12) tekent bij Formule 1-team

Foto: Dean Hoogendoorn
Foto: Williams Racing

WOUBRUGGE - Nog maar 12 jaar is hij, maar nu al heeft Dean Hoogendoorn een contract in de wacht gesleept bij het roemrijke Williams, één van de succesvolste Formule 1-teams aller tijden. Op de kartbaan maakt het racetalent uit Woubrugge al zodanig veel indruk dat hem een grote toekomst wordt voorspeld. Misschien wel als de nieuwe Max Verstappen.

Alain Prost, Ayrton Senna, Nelson Piquet. Het zijn legendarische coureurs die in het verleden furore hebben gemaakt bij het Formule 1-team van Williams, dat al meer dan 45 jaar bestaat en in totaal zestien wereldtitels (zeven in het rijdersklassement, negen bij de constructeurs) heeft veroverd.

Die beroemde renstal heeft nu dus de talentvolle Dean Hoogendoorn ingelijfd. Eind vorige maand, tijdens het weekend van de Grand Prix in Zandvoort, zet hij zijn handtekening onder een contract, waarmee hij als jongste Nederlander ooit is opgenomen in het opleidingsprogramma van een Formule 1-team.

'Dat is natuurlijk echt ongelofelijk', reageert Dean, die nu het jongste lid is van de Williams Racing Driver Academy. 'Het is een droom die uitkomt. Ja, echt supervet.' Om daar met enig historisch besef aan toe te voegen: 'Ook omdat Senna daar heeft gereden.'

Voor het ondertekenen van zijn contract heeft hij aan tafel gezeten met Williams-teambaas James Vowles. Die heeft Dean uitgelegd welk toekomstplan er voor hem is uitgestippeld. Zo krijgt hij coaching bij het karten, advies op het gebied van voeding en ook nog financiële steun van de renstal.

'Voel me heel erg thuis'

Maar hoeveel successen Williams in het verleden ook heeft behaald, het is alweer dik twaalf jaar geleden dat voor het laatst een F1-race werd gewonnen. De tegenwoordig in het blauw met zwart gekleurde bolides rijden de laatste jaren zelfs meestal ergens achterin rond.

Had hij niet stiekem gehoopt op een ander team? 'Nou ja, als ik zie wat voor soort mensen er bij Williams rondlopen, vind ik ze echt hartstikke aardig. Daar voel ik me heel erg thuis bij. En dan vind ik het wel echt een topteam', countert Dean gedecideerd.

Tot voor kort kwam Dean Hoogendoorn als karter uit in de internationale mini-klasse, waarin hij meerdere overwinningen en podiumplekken behaalde. Dit jaar is hij overgestapt naar de junioren, met als voorlopig hoogtepunt een derde plaats in de prestigieuze WSK Super Master Series. In het algemeen klassement staat hij als rookie (beginner) op dit moment zesde.

Hij vertelt zijn verhaal in dezelfde setting als drie jaar terug, tijdens zijn eerste interview met Omroep West: zijn met bekers en trofeeën overladen slaapkamer, onder toeziend oog van vader Jochem. 'Ik rij ook tegen jongetjes van 12. En die geef ik gewoon kartles', zegt Dean destijds zelfverzekerd.

Hoewel hij er zachtjes om kan glimlachen, durft hij die uitspraak nu niet meer te herhalen. Wel houdt de Woubruggenaar vol dat-ie nog nooit een snellere landgenoot is tegengekomen. 'Ik rij al heel lang niet meer in Nederland, maar daar heb ik nog nooit een jongetje gezien dat op dit niveau rijdt.'

School tussen kartsessies door

Om zich te meten met de beste karters ter wereld in zijn leeftijdscategorie, rijdt Dean voornamelijk wedstrijden in Italië. En om sterker te worden traint hij steeds vaker in de sportschool. Zijn schoolwerk doet de beginnende brugklasser veelal tussen kartsessies door op de computer.

Heb je het over getalenteerde Nederlandse autocoureurs, dan is de vergelijking met Max Verstappen snel gemaakt. Net als de drievoudig wereldkampioen Formule 1 is Dean op 4-jarige leeftijd gestart in een kart. En ze hebben allebei gereden voor Stan Pax, een gerenommeerd kartteam.

'Als ik mezelf met iemand uit de Formule 1 zou moeten vergelijken, dan toch wel met Max. Niet alleen omdat ik Nederlander ben, maar ook omdat ik hem qua rijstijl hetzelfde vind. Ik geef ook mezelf de schuld als ik iets fout doe. En als iemand anders wat stoms doet bij mij, dan laat ik het gaan.'

Aan ambities ontbreekt het niet bij Dean. 'Ik wil zo snel mogelijk naar de Formule-auto's, dat zal ongeveer op mijn vijftiende zijn. De droom is natuurlijk in de Formule 1 komen, zoveel mogelijk wedstrijden winnen en wereldkampioen worden. Daar geloof ik hartstikke in, dat is echt mijn ultieme droom.'

Sven Smeets, de sportief directeur van Williams, is verheugd met het aantrekken van Dean Hoogendoorn. 'Hij heeft een indrukwekkende start gehad in de kartwereld, ontwikkelt zich sneller dan de meeste coureurs van zijn leeftijd en daagt karters uit die soms twee jaar ouder zijn dan hij', verklaart de Belg in een persbericht van Williams. 'Dean heeft een zonnige toekomst voor zich en we kijken ernaar uit om dit jaar en daarna zijn ontwikkeling te ondersteunen.'

 Lees ook: Woubrugse karttalent jongste Nederlander ooit in F1-opleidingsprogramma

Foto: Dean Hoogendoorn
advertentie advertentie