Bedenkingen bij fusie tussen woningcorporaties MeerWonen en Habeko Wonen, gemeente Alphen aan den Rijn tóch positief

Gnephoek Foto: John van der Tol

REGIO -  Woningcorporatie Habeko wil fuseren met Stichting MeerWonen. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft bedenkingen maar is toch positief. De reden is het werkgebied. Habeko is actief in gemeente Alphen aan den Rijn en MeerWonen in Oegstgeest en Kaag en Braassem.

Habeko wil graag met MeerWonen fuseren om het dorpse karakter van haar woningaanbod te behouden. Ook wil zij binnen Alphen aan den Rijn uitbreiden naar onder meer de nieuwe landelijke wijk Gnephoek en de dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam. ‘Bij zelfstandig blijven is de huidige organisatorische kwetsbaarheid onvoldoende op te lossen’, meldt Habeko in een brief. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft geen moeite met de wens om te fuseren, maar wil wel garanties voor een blijvende goede samenwerking met de gemeente en met de Alphense corporatie Woonforte.

Alphen aan den Rijn geeft de voorkeur aan een fusie met Woonforte, de Alphense woningcorporatie, maar zal onder voorwaarden toch een positief advies geven voor de fusie met MeerWonen. Habeko meldt dat de samenwerking met Woonforte zal blijven bestaan en zal ook prestatieafspraken maken met de gemeente. Er komt een gebiedsregisseur voor het werkgebied gemeente Alphen aan den Rijn. Daarnaast blijft het kantoor in Hazerswoude-Dorp open al zal de hoofdvestiging na de fusie in Roelofarendsveen zijn. De fusie gaat in op 31 december 2024.

College Kaag en Braassem wél positief

Het college van Burgemeester en Wethouders van Kaag en Braassem reageerde in juli al positief op de voorgenomen fusie. Er moet dan wel genoeg investeringscapaciteit zijn voor sociale woningbouw in de gemeente.

Lees ook: Woningcorporaties MeerWonen en Habeko Wonen gaan fuseren: ‘Er moeten veel nieuwe woningen bij’

advertentie advertentie