Provinciale partij kritisch op communicatie over schadelijke stoffen in zeeschuim

Foto: Pixabay

REGIO – De Partij voor de Dieren van Zuid-Holland heeft vragen gesteld aan de provincie Zuid-Holland over de communicatie rondom het gevaar van PFAS in zeeschuim. De Partij voor de Dieren is kritisch en vindt de communicatie over PFAS vanuit de provincie gebrekkig. Het RIVM en de rijksoverheid hebben recent het advies aangescherpt om contact met zeeschuim te vermijden. De aanleiding voor deze aanscherping komt door hoge concentraties van PFAS in het zeeschuim.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland, is bezorgd over het feit dat deze belangrijke informatie de strandgangers niet bereikt. Het is volgens haar onacceptabel dat er nauwelijks publiciteit is gegeven aan het aangepaste advies. ‘Mensen moeten weten dat er een risico bestaat voor hun gezondheid en die van hun kinderen en huisdieren door in zeeschuim te spelen en ook voor paarden is het niet goed om door zeeschuim te lopen’, stelt Van Vliegen.

‘Het huidige advies is slechts te vinden op een website over zwemwater. Daarop wordt alleen vermeld dat PFAS zich goed hechten aan zeeschuim en dat contact hiermee vermeden moet worden’, schrijft de Partij voor de Dieren van Zuid-Holland.

Goede voorlichting ontbreekt

Onder de verzamelnaam PFAS vallen meer dan 6.000 verschillende chemische stoffen die schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Eerder heeft het RIVM al bekendgemaakt dat de bevolking van Nederland teveel PFAS binnenkrijgt via drinkwater en voedsel. Elke extra blootstelling is volgens het RIVM daarom ongewenst.

De Partij voor de Dieren wil weten hoe het bestuur van de provincie het gevaar van PFAS in het zwem- en zeewater inschat en de invloed op de gezondheid van mensen en dieren. Daarnaast wil de partij ook meer onderzoek naar PFAS in zeeschuim en een provinciaal overleg met kustgemeenten.

De provinciale partij is van mening dat een goede voorlichting over PFAS aan de inwoners ontbreekt. ‘Er moet goede voorlichting komen om strandgangers en ook hun huisdieren en paarden te beschermen tegen deze schadelijke stoffen’, zegt Van Viegen. De fractievoorzitter heeft als voorstel om borden met informatie bij stranden te plaatsen. Ook wil ze dat andere communicatiekanalen worden benut om mensen beter te informeren.

Lees ook: College wil verbod op langdurig innemen vaste ligplaatsen Braassemermeer en Kagerplassen

advertentie advertentie