Meer groen en betere afvoer van regenwater in Oud Ade en Rijpwetering

Foto: Pixabay

OUD ADE/RIJPWETERING - Oud Ade en Rijpwetering gaan er binnenkort hoogstwaarschijnlijk een stuk groener uit zien. Inwoners die in de wijken rondom de Oud Adeselaan en de Leidseweg wonen krijgen vanaf volgende week vrijblijvend groenadvies.

Vanaf de openbare weg kijken de medewerkers van Groenversnellers Orbis welke tuinen en woningen kansen bieden voor vergroening en waar afkoppelmogelijkheden voor regenwater zijn. Zij kijken bijvoorbeeld waar tegels plaats kunnen maken voor beplanting of waar een nestkast of regenton geplaatst kan worden. 

Bewoners ontvangen een persoonlijk advies in de brievenbus. Met de folder met tips kan vervolgens gratis de geadviseerde beplating, nestkast of regenton worden aangevraagd.

Voordelen van groen

Een groene leefomgeving is niet alleen goed voor de natuur maar ook voor onze gezondheid en welzijn', aldus de gemeente Kaag en Braassem. 'Daarom helpen wij inwoners om hun tuin te vergroenen.'

Door dichte bebouwing en verstening wordt het in de zomer warmer en is het lastig om verkoeling te zoeken in de tuin of op straat. Hevige regenbuien geven steeds vaker wateroverlast omdat het regenwater slecht weg kan op plaatsen waar veel stenen liggen.

Meer groen in tuinen zorgt ervoor dat het in de tuin en op straat minder heet wordt. Bovendien kan regenwater de grond in zakken op plekken waar planten staan. Bloeiende planten en struiken trekken daarnaast insecten aan die op hun beurt weer dienen als voedsel of schuilplaats voor verschillende vogels en vleermuizen.

Gelijk actie

Op zaterdag 9 november organiseert de gemeente samen met Orbis, MeerWonen, Stichting Blauwe Zone en Stichting Groen Licht een actiedag waar aanvragers de gekozen planten, nestkast of regenton kunnen ophalen. Er is die dag ook hulp beschikbaar voor mensen die mee willen doen aan de actiedag. 

Lees ook: Inwoners krijgen hulp bij besparen van energie met speciale actie

advertentie advertentie