Hoe komt Hoogmade er in de toekomst uit te zien? Gemeente en dorpsraad aan de slag met dorpsperspectief

Foto: Google Street View

HOOGMADE - De dorpsraad van Hoogmade heeft in het voorjaar een urgente oproep gedaan om met een plan te komen voor de ontwikkeling van het dorp. De gemeente erkent de urgentie en gaat nu samen met de dorpsraad aan de slag om een dorpsperspectief op te stellen.

Al enkele decennia vergrijst Hoogmade en is doorstroming binnen het dorp minimaal mogelijk gebleken. Deze situatie uit zich onder meer in een steeds kleiner aantal leerlingen op de basisschool, het verenigingsleven dat onder druk staat en onzekerheid over het voortbestaan van de supermarkt.

De Dorpsraad Hoogmade en de gemeente gaan samen een dorpsperspectief voor Hoogmade ontwikkelen. Het gaat over de toekomst van het dorp tot 2040. In het toekomstplan komen thema's aan bod zoals de behoefte en kansen voor woningbouw, natuur, verkeer, voorzieningen, zorg, energie en het klimaat. 

Betrokkenen denken mee

Om in gesprek te gaan en ideeën te verzamelen wordt er een startbijeenkomst georganiseerd. Deze wordt gehouden op dinsdag 1 oktober op 19.30 uur in de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade. Daar worden aanwezigen geïnformeerd over de gekozen aanpak door de gemeente en de dorpsraad, en wordt er in gesprek gegaan over vragen als: wat maakt Hoogmade zo bijzonder? Welke kansen zie je? Welke knelpunten ervaar je? Welke oplossingen zie je op termijn?

Er volgen daarna nog twee bijeenkomsten. Deze vinden naar verwachting plaats in november en december. De ontwikkeling van het dorpsperspectief Hoogmade is onderdeel van de herziening van de Omgevingsvisie, waarin de gehele visie van de gemeente is vastgelegd. Het nieuwe dorpsperspectief wordt ontwikkeld in drie werkbijeenkomsten met de dorpsraad. Het dorpsperspectief wordt vertaald in een stappenplan voor de korte, middellange en lange termijn.

Andere dorpen ook aan de beurt

De gemeente meldt dat er waarschijnlijk nog dorpsperspectieven worden ontwikkeld voor twee andere dorpen in Kaag en Braassem. Welke dat zijn is nog niet bekend. Het traject met de Dorpsraad van Hoogmade wordt gezien als een pilot, mede door de grote inzet die nodig is van betrokken partijen als inwoners, stakeholders, experts en de gemeente zelf.

Lees ook: Drie nieuwe banen voor Tennisvereniging Hoogmade

advertentie advertentie