Voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen voor ouderen om vallen tegen te gaan

Foto: Pixabay

KAAG EN BRAASSEM - In de gemeente Kaag en Braassem wordt er binnenkort meer aandacht besteedt aan de valpreventie voor ouderen. Organisaties de Driemaster Kaag en Braassem en Fysiotherapie Alkemade gaan voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen geven om ouderen meer te leren over valpreventie.

30 procent van de zelfstandig wonende 65-plussers, en de helft van de bewoners van de verzorgingstehuizen, vallen namelijk tenminste één keer per jaar. In 40 tot 60 procent van deze gevallen leidt dat zelfs tot lichamelijk letsel. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

'Het aantal mensen met een hoge leeftijd stijgt aanzienlijk en in Kaag en Braassem eigenlijk nog meer', vertelt Auke Biemond, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Alkemade. 'Jaarlijks zien wij dat het aantal valincidenten erg toeneemt, wat natuurlijk meerdere nadelige gevolgen heeft. Zo levert het letsel op en kan het je minder vertrouwen geven waardoor je dingen en leuke activiteiten gaat vermijden.'

Problemen voor de zorg

'Daarnaast verwachten wij dat het aantal incidenten alleen nog maar gaat toenemen. Hierdoor komen er problemen bij de capaciteit van de Eerste Hulp en in de zorg. We moeten daar in een vroeg stadium iets aan doen,' stelt Biemond.

Ouderen kunnen ten val raken door verschillende redenen. Denk aan geen diepte kunnen zien, loszittende tegels en bijwerkingen van medicatie. Juist omdat de oorzaken zo divers zijn worden er voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen in Kaag en Braassem georganiseerd. Deze voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen worden gegeven op vier locaties, verdeeld over Roelofarendsveen, Rijpwetering, Woubrugge en Leimuiden. 'We hopen dat veel mensen het nut van dit project inzien en zich ook aanmelden', aldus Biemond.

Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomsten kan via valpreventie@driemaster.nu.

Lees ook: Aantal fietsongelukken in de gemeente hoger dan landelijk gemiddelde

Hieronder is het interview met Auke Biemond te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag tussen 07.00 en 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie