Nikki Noordergraaf blikt terug op EK Inlineskaten en mag nu naar het WK: ‘Ik was echt superblij!’

Foto: Hanneke Mennens

WOUBRUGGE - Het zijn mooie tijden voor Nikki Noordergraaf. Het Woubrugse skeelertalent reed vorige maand het EK Inlineskaten en vorige week woensdag werd bekend dat ze is geselecteerd voor het WK Inlineskaten in het Italiaanse Pescara. In De Ochtenshow van Studio Kaag en Braassem blikt zij terug op het EK en kijkt ze vooruit naar het wereldkampioenschap en de schaatswedstrijden op het ijs.

Het was voor Noordergraaf haar eerste EK bij de senioren. 'Het was ontzettend leuk', vertelt de Woubrugse. 'In 2021 mocht ik naar het EK als junior. Dat was midden in coronatijd, daarom waren er geen fans en mocht mijn familie er niet bij zijn. Dit jaar was het echt een hele show.'

De wedstrijden zelf verliepen wat minder goed. Na zichzelf geplaatst te hebben voor de finale op de 1.000 meter, werd Noordergraaf tijdens die eindstrijd gediskwalificeerd: 'Blijkbaar mag je op sprintafstanden maar één waarschuwing krijgen. Vroeger waren dat er drie. Die nieuwe regel wisten we helaas nog niet', baalt Noordergraaf. Na de waarschuwing werd de 21-jarige meteen uit de wedstrijd gehaald. Op de 500 meter kwam ze in de finale als dertiende over de finish.

Organisatie blundert tijdens de aflossing

'Gelukkig hadden we ook nog de aflossing', vertelt Noordergraaf. TeamNL stond hier aan de start met een sterke formatie. 'Het ging heel erg goed, want we lagen tweede met nog een paar ronden te gaan. Toen riep de speaker iets verkeerds om waardoor de jury dacht dat wij gediskwalificeerd waren en ze ons uit de wedstrijd moesten halen. Achteraf bleek dat wij helemaal niks verkeerds hadden gedaan en moest eigenlijk Italië gediskwalificeerd worden.'

Door de blunder van de speaker zou de race eigenlijk de dag erna over gereden worden. Na protest van de andere landen werd deze beslissing teruggedraaid. 

Naar het WK

Ondanks deze teleurstellingen op het EK werd Noordergraaf vorige week opgeroepen voor het Wereldkampioenschap Inlineskaten. 'Ik stond net op het punt om te gaan trainen op de fiets en toen kreeg ik een mailtje dat ik was geselecteerd voor het WK. Ik was echt superblij,' vertelt Noordergraaf trots.

Bij welke prestaties zij tevreden terug kan kijken op het toernooi weet het skeelertalent nog niet. 'We gaan gewoon proberen het zo goed mogelijk te doen en revanche te nemen voor het EK. Gewoon alles eruit halen en vooral plezier maken.' Het WK Inlineskaten begint op vrijdag 13 september. Noordergraaf zal de 500 meter, 1000 meter en de aflossing rijden.

Eind 2023 won Noordergraaf al eens een schaatswedstrijd bij de beloften. Ook in de komende winter gaat ze weer meerdere marathons schaatsen op het ijs. 'Maar, het skeeleren blijft het hoofddoel', verzekert ze.

Lees ook: Nikki Noordergraaf geselecteerd voor WK Inlineskaten

Hieronder is het interview met Nikki Noordergraaf te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag tussen 07.00 en 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie