Jonge Leimuidenaar speelt in oorlogsspektakel ‘40-45, de Musical’

Foto: Kunstig Communiceren

LEIMUIDEN - Duuk Wesselius uit Leimuiden mag vanaf september de kinderhoofdrol vertolken in de musical '40-45'. Hij speelt de rol van de kleine verzetsheld Daan en gaat het podium delen met gevestigde sterren als Soy Kroon, Gaia Aikman en Babette van Veen.

Duuk zag op internet een oproep waarin kinderen voor een figurantenrol werden gevraagd. ‘Ik checkte de website van 40-45 en ik heb mezelf gewoon opgegeven, mijn ouders wisten van niks. Ik wil namelijk zo graag een keer in een professionele musical meespelen', vertelt het twaalfjarige acteertalent. 

Auditie

Uiteindelijk mag hij auditie doen, studeert een lied in, oefent zich suf en bekijkt de DVD van de Belgische versie van de musical. ‘De eerste ronde was niet zo spannend. Ik moest alleen een filmpje insturen. Daarna werd ik zenuwachtiger, want ik kreeg een mail dat mijn profiel was opgevallen en of ik auditie wilde doen voor de rol van Daan. Natuurlijk wilde ik dat', legt hij uit.

Met tientallen andere jongens zingt en acteert Duuk in ronde twee voor de auditiecommissie. Daarna volgt goed nieuws, hij mag door naar de finales. In april is het zover en na de laatste auditieronde komt het verlossende woord. 'Ik had trouwens al een vermoeden', verklaart Duuk. 'Op de weg naar huis werden we namelijk al gebeld of mijn beugel eruit kon. En dat vragen ze natuurlijk niet zomaar.’

Verhaal komt dichtbij

Duuk zingt en danst al sinds hij zich kan herinneren. Via de musicalgroep Eigenwijs in Nieuwkoop groeide hij door naar Musical 2.0 in Amsterdam. Daar speelde hij het afgelopen jaar in de Addams Family en Annie een grote rol. Toch is dat heel anders dan '40-45, de Musical'. 'Deze musical is uniek in zijn soort door de vele special effects en moderne technieken', aldus Duuk. 

Ook het onderwerp is bijzonder. Zeker omdat Duuks' personage Daan gelijkenissen vertoont met zijn eigen opa. 'De opa van mijn opa heeft, net als Daan in de musical, geholpen om een Amerikaanse piloot uit handen van de Duitsers te houden, nadat zijn bommenwerper een noodlanding moest maken. Die piloot kon ontsnappen en heeft daardoor de oorlog overleefd. Het verhaal van de musical komt dus heel dichtbij.'

De musical gaat over twee broers die na het bombardement van Rotterdam elk een andere kant kiezen in de oorlog. '40-45, de Musical' is vanaf 21 september te zien in theaters door heel Nederland.

Lees ook: Aantal fietsongelukken in de gemeente hoger dan landelijk gemiddelde

advertentie advertentie