Brandweer Woubrugge organiseert waterfestijn: ‘We willen graag zichtbaar zijn in het dorp’

Foto: Chris Vogel

WOUBRUGGE - De brandweer van Woubrugge organiseert vanavond een waterfestijn. De festiviteiten vinden plaats bij de Dorpskerk in Woubrugge. De brandweer organiseert hier een oefenavond en zorgt bij de jeugd voor genoeg verkoeling.

'We organiseren dit al een aantal jaren', vertelt Hans van Wouwe, vrijwilliger bij de brandweer Woubrugge, in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem. In 2020 werd hij geridderd voor een 20-jarig dienstverband bij de vrijwillige brandweer. 'In de zomer is het goed om even plezier te maken. Tegelijkertijd is het een goede oefening om met de pompen en slangen te werken.' 

Normaal gesproken oefent de brandweer niet in de zomer vanwege de vakantie. Het idee van het waterfestijn kwam bij de vrijwilligers zelf vandaan: 'Een groot gedeelte van de ploeg heeft aangegeven toch niets te doen op de dinsdagavond. Toen hebben we besloten om een waterfestijn te organiseren. Wij willen zichtbaar zijn in het dorp, want als vrijwillige brandweer kunnen we namelijk heel goed nieuwe collega's gebruiken', vertelt Van Wouwe. De brandweer gaat de komende tijd ook meer oefenen in het dorp zelf. 

Vrijwilligers gezocht

Het vrijwilligerswerk in Nederland komt steeds meer onder druk te staan en ook in Woubrugge is dat niet anders. De vrijwilligers bij de brandweer moeten bij een melding zo snel mogelijk naar de kazerne om vervolgens de mensen in nood te helpen. 'Hier in het dorp loopt het een beetje terug. Vooral overdag kunnen we extra steun gebruiken', aldus Van Wouwe. 

Om bij de brandweer te komen moet je eerst een fysieke test doorstaan. Daarna volg je de opleiding om alle basistaken van de brandweer uit te mogen voeren. 'Voor deze opleiding krijg je een vergoeding', verklaart Van Wouwe. 'Ook alle kilometers die je maakt worden vergoed en je krijgt betaald per uitruk. Het is tegenwoordig dus een soort part-time baan.'

De activiteiten van het waterfestijn beginnen om 19.30 uur.

Lees ook: Berg afval vliegt in brand aan de N207 bij Rijnsaterwoude

Hieronder is het interview met Hans van Wouwe te beluisteren te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag tussen 07.00 en 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie