Woningcorporaties MeerWonen en Habeko Wonen gaan fuseren: ‘Er moeten veel nieuwe woningen bij’

Foto: Pixabay

KAAG EN BRAASSEM - Woningcorporaties MeerWonen en Habeko wonen zijn in de afgelopen periode aan de slag geweest met de verkenning en voorbereiding van een fusie. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Kaag en Braassem reageert positief. De verwachting is dat de fusie op 1 januari 2025 afgerond zal zijn.

Het initiatief voor de fusie kwam bij Habeko Wonen vandaan. De woningcorporatie verhuurt 1900 woningen in Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Benthuizen en Koudekerk aan den Rijn. Habeko Wonen heeft de wens om een dorpencorporatie te blijven, terwijl MeerWonen al langer op zoek is naar een partner die de slagvaardigheid van de organisatie en de verbinding met de dorpen versterkt. Met dit uitgangspunt in gedachten heeft MeerWonen positief gereageerd op het verzoek van Habeko Wonen.

De motivatie voor de fusie zijn de organisatorische uitdagingen op het gebied van de nieuwbouw- en verduurzamingsopgave. Financiële slagkracht is een positief bijeffect. Beide corporaties zijn op dit moment namelijk financieel gezond.

'Fusie is beter voor de volkshuisvesting'

Op dit moment bezit MeerWonen zo'n 3700 woningen in de gemeenten Kaag en Braassem en Oegstgeest. De woningcorporatie is van mening dat de fusie het volkshuisvestelijk belang beter gediend is. Het college van burgemeester en Wethouders van Kaag en Braassem staat dan ook positief tegenover de fusie. Er moet wel rekening gehouden met een aantal belangrijke punten die het college zal monitoren. Zo moet de fusiecorporatie de meerjarige prestatieafspraken met de gemeente Kaag en Braassem en de huurdersorganisatie waarmaken. Ook moet er genoeg investeringscapaciteit zijn voor sociale woningbouw in de gemeente. 

Ook zal de nieuwe fusiecorporatie actief gaan zijn in drie gemeenten: Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Oegstgeest. Dit leidt tot meer regeldruk. Het college benadrukt dan ook dat dit niet ten koste mag gaan van de dienstverlening in Kaag en Braassem. 

Gevarieerder woningaanbod

'De taken waar we als corporaties voorstaan zijn fors', aldus een woordvoerder van MeerWonen. 'Er moeten veel nieuwe woningen worden gebouwd, de verduurzamingsmaatregelen vergen veel inzet en middelen en huren moeten betaalbaar blijven. Samen kunnen MeerWonen en Habeko Wonen de opgaven in de toekomst beter aan. Het haalbaarheidsonderzoek dat we hebben laten doen, onderstreept dat. We creëren zo een slagvaardiger, meer robuuste organisatie. Daarbij blijven we lokaal betrokken, persoonlijk benaderbaar met vertrouwde gezichten in de wijk.'

Volgens MeerWonen zorgt de fusie voor een gevarieerder woningaanbod voor huurders en een betere risicospreiding voor de organisatie. Een passende naam waaronder de twee bedrijven verder gaan is er nog niet. Er wordt achter de schermen gewerkt om deze rond de fusiedatum bekend te kunnen maken. 

'De voorbereidingen zijn in volle gang. We werken aan de inrichting van de nieuwe organisatie en bereiden alle procedures en documenten voor voor de definitieve besluitvorming. We verwachten dat de fusie op 1 januari 2025 een feit is', aldus de woordvoerder.

Lees ook: Gemeente gestart met Isolatieprogramma Kaag en Braassem, inwoners kunnen tot 3.000 euro ontvangen

advertentie advertentie