Gemeente gestart met Isolatieprogramma Kaag en Braassem, inwoners kunnen tot 3.000 euro ontvangen

Foto: Pixabay

KAAG EN BRAASSEM - De gemeente Kaag en Braassem is vandaag van start gegaan met het Isolatieprogramma Kaag en Braassem. Hiermee kan de gemeente 326 huishoudens financieel helpen bij het isoleren van een slecht geïsoleerde koopwoning. 

De gemeente krijgt hiervoor subsidie vanuit het rijk en kan maximaal 326 huishoudens helpen met de eerste stap naar een duurzamer huis. 'In Kaag en Braassem zetten steeds meer inwoners de stap om hun huis te verduurzamen door energie te besparen. Goed voor de portemonnee, want energie die niet wordt gebruikt, hoeft niet te worden opgewekt. Ook investeren inwoners vaker in het verbeteren van hun huis. Isoleren is daarin de eerste stap waar bovendien snel winst valt te behalen', schrijft de gemeente.

Dolf Kistemaker, wethouder Duurzaamheid, is blij met de hulp die de gemeente nu kan bieden: ‘Met onze Lokale Energie Strategie (LES) is in kaart gebracht hoe we als gemeente anders kunnen omgaan met energie. Thuis zet je de eerste stap door energie te besparen en te isoleren. Alleen niet iedere inwoner kan veel geld uitgeven aan het verbeteren van hun eigen huis. Met het isolatieprogramma kunnen we inwoners financieel helpen bij het isoleren en de kosten omlaag brengen. Daar ben ik blij mee, want het is belangrijk dat iedereen kan meedoen aan de energietransitie.’

Hoe werkt de subsidieregeling?

Alleen woningen met een energielabel D, E, F, G en woningen zonder energielabel die slecht zijn geïsoleerd komen in aanmerking voor deze steun. Ook mag de de waarde van het koophuis niet hoger zijn dan 439.000 euro. De woning moet dan aantoonbaar twee slecht geïsoleerde bouwdelen hebben. De vloer en het dak zijn twee voorbeelden van bouwdelen. De subsidie is ook beschikbaar voor inwoners die vanaf 1 januari 2024 isolatie- en/of ventilatiemaatregelen hebben getroffen.

Verder bestaat het programma uit een Isolatiesubsidie A en B. Inwoners met een bruto inkomen tot 2.560 euro komen in aanmerking voor Isolatiesubsidie A. Hierbij is het subsidiebedrag gelijk aan de uitvoeringskosten en maximaal 3.000 euro. Inwoners met een hoger inkomen komen in aanmerking voor de Isolatiesubsidie B. Hierbij is het subsidiebedrag gelijk aan de uitvoeringskosten en maximaal 1.115 euro. Het bedrag kan in één keer worden aangevraagd.

Zelf of samen isoleren

De subsidie geldt voor het aanbrengen van vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie, HR++ glas, de voor- en/of achterdeur en ventilatiemaatregelen. Inwoners bepalen of zij de maatregelen zelf uitvoeren, zelfstandig een bouwbedrijf selecteren of meedoen aan de gezamenlijke inkoopactie van de gemeente die vanaf 1 oktober van start gaat.

Lees ook: MH17-ramp vandaag tien jaar geleden, geen plaatselijke herdenking in Kaag en Braassem

advertentie advertentie