Woningbouw in polder Gnephoek weer een stap dichterbij

Foto: John Wiersma

REGIO - De plannen voor bebouwing van de Gnephoekpolder vorderen. Onlangs heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een brief aan demissionair minister Hugo de Jonge (CDA, Binnenlandse Zaken) gezonden met de stand van zaken.

Na een jarenlange lobby is wethouder Gerard van As er eind 2022 in geslaagd om de handen op elkaar te krijgen voor woningbouw in de Gnephoekpolder. Vervolgens moest de haalbaarheid verder worden uitgewerkt. Deze uitwerking is in 2023 gemaakt met het Contourenplan Gnephoek als resultaat. Dit plan is eind 2023 door de Alphense gemeenteraad vastgesteld.

In januari van dit jaar heeft de Statencommissie Bereikbaarheid en Wonen besloten om de plannen te steunen. In maart is de Gnephoek als woningbouwlocatie opgenomen in het woningbouwprogramma voor de regio Holland Rijnland. Daarmee zitten de gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland, na jaren van frictie, nu op één lijn.

Financiering

De financiering van een grote woningbouwlocatie wordt altijd opgenomen in een grondexploitatie (grex). Dit is in het kort een optelsom van alle kosten, zoals het bouwrijp maken en aanleggen van wegen. Daartegenover staan alle grondopbrengsten.

Gemeente Alphen aan den Rijn legt 4,4 miljoen euro in als bijdrage. De locatie Gnephoek heeft dan nog een tekort van ongeveer 50 miljoen euro. Dit bedrag wordt bijgelegd door de Rijksoverheid. Dat is eind 2023 afgesproken.

Uiteindelijk moet een overeenkomst worden opgesteld tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen. De uitvoering van het Contourenplan Gnephoek is hierop gebaseerd. De overeenkomst staat op de agenda van de collegevergadering om dinsdag 9 juli te worden vastgesteld. Deze staat ook op de agenda van de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Stand van zaken

De Gnephoek wordt op de hogere gronden bebouwd. Aan de noordrand komen grote waterpartijen. De woningen staan grotendeels langs de Heimanswetering en ten noorden van de Oude Rijn. De ontsluitingsweg loopt tussen de bebouwing, van de Koningin Máximabrug naar de Burgemeester Bruinsslotsingel aan de overkant van de Wetering.

Het plan is om in de wijk 5500 woningen te bouwen, waarvan 3300 in het betaalbare segment. De verdeling is 30 procent sociaal, 30 procent betaalbaar en 40 procent markt. Ongeveer 60 procent van de woningen is laagbouw, de overige 40 procent wordt gestapeld.

Ongeveer 85 procent van de grond is eigendom van ontwikkelaars en de gemeente. Deze grond kan worden bebouwd. De overige 15 procent moet nog worden aangekocht.

advertentie advertentie