Gemeenteraad Kaag en Braassem stemt in met onderzoek naar hogere windturbines

Windturbines Foto: RonKy

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft met een meerderheid ingestemd met het plan voor de Lokale Energie Strategie. Er zijn onder andere een aantal zoekgebieden aangewezen om te kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van grootschalige windturbines. Daarnaast staan er in het plan ook andere initiatieven om te zorgen dat de gemeente aan de opgave voldoet.

‘Er is tevens een amendement aangenomen door de raad om te onderzoeken of er op agrarische percelen kleine windturbines geplaatst kunnen worden. Dat mag nu nog tot vijftien meter en we gaan kijken naar de mogelijkheden voor windmolens van 25 meter’, vertelt de voorzitter van raadsvergadering en burgemeester Astrid Heijstee-Bolt in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem.

Onder de inwoners van de gemeente leeft bezorgdheid over de plannen, erkent Heijstee-Bolt. ‘Tijdens de commissievergaderingen voor de raad waren er veel mensen aanwezig. Er zijn zorgen over de richtlijnen van het open landschap en gezondheid. Inwoners van Rijnsaterwoude zaten maandag 17 juni ook in de zaal tijdens de vergadering om te luisteren naar het besluit van de raad.’

‘Eerste stap, maar windturbines staan er morgen nog niet’

Het is echter nog niet gelijk zeker of er grote windturbines in Kaag en Braassem komen. Het gaat vooralsnog in deze fase om zoekgebieden voor de windmolens. ‘Een zoekgebied betekent nog niet dat het er definitief gaat komen’, legt Heijstee-Bolt uit. ‘Er zijn drie gebieden aangewezen en een daarvan is een voorkeursgebied. Daarbij wordt onderzocht of het mogelijk is.’

Toch kan het nog wel even duren voordat de knoop wordt doorgehakt. ‘Dit is best wel een lang proces. Het college moet ook nog met het plan terugkomen naar de raad. Het is een eerste stap, maar het is niet zo dat de windturbines er morgen al staan’, besluit Heijstee-Bolt.

Lees ook: Dorpsraad Langeraar vangt bot bij gemeente Kaag en Braassem over reageren op windmolens bij gemeentegrens

advertentie advertentie