Supermarktprijzen omhoog, Coop Hoogmade moet 10.000 kaartjes vernieuwen

Foto: Renske van der Zalm

HOOGMADE – De supermarktprijzen stijgen dit jaar met drie procent. De btw op producten gaat van zes naar negen procent. Dat betekent dat de prijzen van producten in de supermarkten aangepast moeten worden. Bij supermarkt Coop in Hoogmade moeten wel 10.000 prijskaarten worden omgewisseld.

‘Het is een hele hoop werk. Maar ik denk niet dat de klant er veel van gaat merken’, zegt supermarkteigenaar Joanne Galling tegen Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem. De btw-verhoging is weliswaar beperkt, maar het maakt wel degelijk verschil. Op een boodschappenkar van 100 euro komt 2,38 euro bij.

Naast de boodschappen uit de supermarkt kunnen consumenten ook een prijsstijging verwachten bij onder meer de aankoop van bloemen, boeken, water, een kipbeurt en een museumbezoek.

Klant schrikt niet

De klanten zijn vooralsnog niet erg geschrokken. ‘Ik merk het niet zo als ik afreken. Bij sommige producten wel, maar ik let niet echt op wat het per cent kost. Kijk, als de prijs een euro omhoog was gegaan had ik het wel gemerkt. Dit is nog te overbruggen. Maar als je steeds meer moet betalen loopt het wel de spuigaten uit. Ik hoop het dat hierbij blijft’, aldus een nuchtere klant.

Hij snapt de prijsverhogingen wel, maar vraagt zich af of levensmiddelen duurder moeten worden. ‘Je zou bij luxeproducten verwachten dat de btw omhoog gaat. maar niet bij dit soort producten. Sommige mensen kunnen er niet voor kiezen om dit niet te kopen. Zij hebben levensmiddelen simpelweg nodig. Als de prijs dan omhoog gaat, wordt het voor sommige mensen wel moeilijker.’