Provinciale Staten steunen woningbouw in Alphense polder, maar zorgen over financiën

Foto: ANP

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Waar er jarenlang nog veel beren op de weg waren, zijn nu ook de Statenleden van de provincie overstag. Er kan en mag wat hen betreft gebouwd gaan worden in de Gnephoekpolder, mits de gemeente Alphen aan den Rijn gaat voldoen aan de voorwaarden die de provincie eerder al heeft gesteld. Wel zijn er zorgen of de plannen financieel haalbaar zijn.

Met de steun van de Statenleden is de bouw van duizenden woningen in de Gnephoek weer een stap dichterbij gekomen. Een ruime meerderheid is voor de plannen die de gemeente Alphen aan den Rijn heeft laten zien. Er moeten 5500 woningen komen, waarvan een flink deel sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

'We zijn erg enthousiast, maar we vinden een flink aantal zaken toch wel spannend', begint CU-Statenlid Steven van Datema over de plannen die de gemeente heeft. Er zijn, ondanks dat er een meerderheid is voor de plannen, flinke zorgen over of er genoeg geld is om te gaan bouwen in de Alphense Gnephoek.

Snijden in plannen

Want, zo denken de Statenleden, als er niet genoeg geld over de brug komt moet er gesneden worden in de plannen. Daarom wordt gevreesd dat zaken zoals klimaatadaptief bouwen, sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen als eerste op de rol staan om op te bezuinigen.

Daarom is de SP ook allesbehalve gerustgesteld dat de beloofde betaalbare koop- en huurwoningen er ook echt gaan komen. 'Als die woningen uiteindelijk niet in de uiteindelijke plannen staan, gaan we ze ook niet goedkeuren. Hoe gaan we ervoor zorgen dat dat het plan financieel haalbaar is?', vraagt statenlid Lies van Aelst zich af.

Het flinke kostenplaatje is ook voor gedeputeerde Anne Koning (PvdA) een zorg, die ze overigens ook al heeft gedeeld met de gemeente Alphen aan den Rijn. Volgens haar heeft het Rijk echter al gezegd dat zij 50 miljoen willen investeren in de bouwplannen. De grootste beren zijn dus van de weg. 'We gaan er daarnaast vanuit dat de gemeente goede afspraken gaat maken met projectontwikkelaars.'

Daarmee is overigens de strijd nog niet gestreden. De komende tijd zal Koning met de gemeente in gesprek gaan om een bestuursovereenkomst te sluiten. Daar worden ook de zorgen van de Staten over het openbaar vervoer en de voorzieningen in de nieuw te bouwen wijk besproken. 'Daarom is het gesprek van vandaag ook belangrijk, dan weten wij wat we mee moeten nemen in die gesprekken', aldus de gedeputeerde.

Provincie was jarenlang tegen

SGP-Statenlid Gerard van de Breevaart vroeg om een verklaring waarom het provinciebestuur jarenlang tegen bouwen in de Gnephoek was en nu van mening is veranderd. 'Waarom is de provincie een soort dwarsligger geweest? Er is een potje handje drukken gespeeld over de hoofden van woningzoekenden heen.'

Dat leidde tot een felle reactie vanuit het college. 'Deze zware aantijgingen werpen we ver van ons', zei gedeputeerde Frederik Zevenbergen, die Van de Breevaart uitdaagde om een motie van wantrouwen in te dienen als hij achter zijn beschuldiging zou blijven staan. 'U doet alsof we spelletjes spelen. Als u ons niet vertrouwt, dan moet u daar maar uiting aan geven.' De SGP'er zei slechts om duidelijkheid en een reflectie te vragen.

Niet definitief

De steun in de Provinciale Staten betekent overigens nog niet dat er nu gebouwd gaat worden. De komende maanden moet duidelijk worden of minister Hugo de Jonge (CDA) de in november beloofde 50 miljoen euro ook echt gaat vrijmaken voor de Alphense bouwplannen. Daarna gaan de Statenleden opnieuw met elkaar in overleg om definitief te bepalen of er gebouwd mag worden in de Gnephoek.

advertentie advertentie