Mia wil graag haar huis uit om plaats te maken voor jong gezin, maar kan nergens heen

Mia Hoes Foto: NOS

WOUBRUGGE - Het wordt geregeld geroepen: laat ouderen verhuizen naar een kleinere woning zodat ze plaats kunnen maken voor een jong gezin. Toch blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger, merkt de 70-jarige Mia Hoes uit Woubrugge. Ze woont in een eengezinswoning, maar kan niets anders vinden.

Mia loopt de trap op. 'Hier zijn we op de eerste etage en hier heb ik een kamer waar allerlei rommel ligt', zegt ze terwijl ze een rondleiding geeft in haar huis. 'En hier is de slaapkamer en hier is een logeerkamer, ook met rommel.'

Ze woont al 25 jaar in dit huis. Eerst nog met haar kinderen, maar ondertussen is het huis te groot voor haar alleen. 'Wat moet ik er allemaal mee?' Ze wil graag plaatsmaken, maar geschikte appartementen zijn volgens haar niet te vinden in Woubrugge. Verhuizen naar een andere regio wil ze niet. 'Mijn kinderen, vrienden, mijn hele sociale netwerk is hier', zegt ze tegen de NOS.

Knarrenhof opzetten

Daarom probeert ze al jaren samen met andere ouderen in Woubrugge een Knarrenhof op te zetten, een plek waar senioren bij elkaar wonen. Maar tot nog toe zonder resultaat. 'Je moet in herhaling treden bij de politiek, het voelt soms als praten tegen een muur', zegt Mia. Bij de initiatiefgroep hebben zich volgens haar zo'n tachtig tot negentig geïnteresseerden gemeld.

De initiatiefnemers hebben meerdere plekken op het oog, zoals een school die gesloopt wordt en een verouderd kassencomplex aan de rand van het dorp. Maar beide plekken vallen vooralsnog af. De schoollocatie moet verplicht worden aanbesteed en bij het kassencomplex geeft de provincie volgens de gemeente geen toestemming.

'Beleid zit als krimpfolie om ons heen'

Dat komt omdat het buiten het gebied ligt waar gebouwd mag worden, zegt verantwoordelijk wethouder Dolf Kistemaker. 'Wij snappen dat we niet zomaar overal mogen bouwen, maar dat beleid zit als een soort krimpfolie om ons heen. Hugo de Jonge kan wel zeggen dat in elke stad en dorp een straat erbij moet komen, maar zo makkelijk gaat dat in de praktijk niet', zegt Kistemaker.

De ruimte in Kaag en Braassem is volgens de wethouder beperkt. 'Aan wie moeten we voorrang geven? Dat is wel een vraagstuk. In gesprekken met bewoners hoor ik dat starters de allergrootste problemen hebben op de huizenmarkt. Als we direct starterswoningen laten bouwen, weet ik zeker dat die naar hen gaan.'

Aardige buren helpen

Daar denken de initiatiefnemers anders over, zij benadrukken dat het project tot doorstroming leidt. De wethouder wijst erop dat zijn gemeente dichtbij Leiden ligt, waar de concurrentie op de huizenmarkt groot is. 'Huizenzoekers kijken natuurlijk naar de directe omgeving van de stad, ook bij ons. Misschien kopen Leidenaren de vrijkomende woningen wel.'

De initiatiefnemers hebben onlangs besloten om hun plannen te verbreden naar een 'meergeneratiehof', bedoeld voor mensen van 19 tot 109 jaar. 'Hier helpt men aardige buren waar nodig. Niet met zorg, maar met aandacht', aldus de website van Knarrenhof.

Meedoen met aanbesteding

De wethouder vindt dat de initiatiefnemers hun plannen concreet moeten maken en moeten meedoen met de aanbesteding. 'Dan zal het beste en meest geschikte project winnen, daar ben ik van overtuigd.'

advertentie advertentie