Flinke investeringen, maar ‘complex’ Noord- en Zuideinde in Roelofarendsveen blijft voorlopig kletsnat

ROELOFARENDSVEEN - Het Noord- en Zuideinde in Roelofarendsveen blijven voorlopig nog kletsnat na een regenbui. Het is niet eenvoudig om een oplossing te vinden voor het probleem van de regenwaterafvoer.

Dat was het antwoord dat wethouder Dolf Kistemaker gaf op vragen van CDA-burgerraadslid Hans Kol, zo schrijft het Leidsch Dagblad. De wethouder gaf ook aan dat het niet zo is dat er nu niks gebeurd. 'Er wordt druk gesproken met partijen zoals het hoogheemraadschap. Maar het is een complex vraagstuk.'

De oorzaak van het al jaren bestaande probleem is volgens Kol wel bekend. De weg ligt op hetzelfde niveau als het oppervlaktewater. 'Peilverlaging zou een oplossing kunnen zijn', quote het Leidsch Dagblad het burgerraadslid. 'Nadeel is wel dat er paalrot kan ontstaan bij huizen die op houten palen staan.'

14,2 miljoen euro investeren

Het is niet bekend hoeveel van dat soort huizen er zijn. De ambtenaar die bezig is met het project gaf tijdens de betreffende raadsvergadering aan dat bodemdaling niet de enige oorzaak is van wateroverlast. Tijdens die vergadering stond ook het 'Watertakenplan' op de agenda. Daarin staat wat de gemeente de komende vier jaar doet om het water de baas te blijven. Er gaat 14,2 miljoen euro geïnvesteerd worden in riolering, gemalen of onderdelen. Dat geld wordt bij elkaar gebracht door verhoging van de rioolheffing. Die gaat volgend jaar stijgen van 288 euro naar 303 euro. De jaren daarna stijgt de heffing verder met 1,75 procent per keer.

Er komen daarnaast ook campagnes - zoals 'Tegelwippen' - vanuit de gemeente om bewoners meer bewust te maken van het feit dat verharding van de tuinen tot problemen van de waterafvoer kan leiden. Een uiterst middel zou volgens wethouder Kistemaker zijn dat er een maximumpercentage verharding in privétuinen komt, zei hij tijdens de raadsvergadering. Hij gaf daarbij wel aan dat handhaven lastig zou worden.

advertentie advertentie