Kai Verbij wint met overmacht goud op EK sprint

HOOGMADE – Kai Verbij uit Hoogmade heeft in Collalbo (Italië) zijn Europese titel sprint geprolongeerd. De eindzege in de vierkamp kwam voor de 24-jarige schaatser op de tweede dag niet in gevaar. Verbij won de 500 meter i 34,93 en werd tweede op de 1000 meter: 1.08,88.

Een dag eerder won Verbij al de 500 en 1000 meter. Met drie afstandzeges is Verbij met overmacht Europees kampioen geworden. In het eindklassement pakte de Noor Havard Lorentzen zilver en zijn landgenoot Henrik Rukke brons. De voorsprong van Verbij op de nummer twee was groot: 139.085 punten tegen 140.420.

‘Een mooi gat’, merkte Verbij voldaan op bij de NOS. ‘Ik heb er hard voor moeten werken. Ik weet hoe moeilijk het is om te winnen. Ik ben er trots op dat het me weer is gelukt.’

‘Snelheid is terug’

Verbij had, deels door wat fysieke ongemakken, een matige eerste seizoenshelft. Hij vond van zichzelf dat hij een beetje onzichtbaar was geweest. In technisch opzicht schaatste hij niet lekker, concludeerde hij in zijn tussenbalans. In Collalbo toonde Verbij echter weer zijn klasse, zijn snelheid en zijn veelzijdigheid als pure sprinter.

‘Ik heb me hier goed aan de opdracht gehouden’, oordeelde hij. ‘Het was mooi om de eerste drie afstanden te winnen. Daardoor hoefde ik op de laatste 1000 meter geen 10 meer te scoren. Een 6 of 7 was ook goed genoeg. Het was een strakke rit, zonder veel risico, maar ook zonder grote fouten. Dat was precies de bedoeling.’

Nuis en Koelizjnikov

Verbij profiteerde in Collalbo van de absentie van de ijzersterke Rus Pavel Koelizjnikov, die geen trek bleek te hebben in de EK. Ook de geruchtmakende diskwalificatie van landgenoot Kjeld Nuis kwam de titelhouder niet slecht uit. De tweevoudige olympische kampioen leek op vrijdag met een winnende rit op de eerste 1000 meter de leiding over te nemen. Hij werd echter uit de uitslag gehaald wegens het overschrijden van de binnenlijn van de baan.

Thomas Krol kwam vrijdag in zijn rit tegen Nuis ten val en was daardoor evenals zijn ploeggenoot uitgeschakeld in de strijd om de medailles. Met winst op de tweede 1000 meter (1.08,68) nam Krol een dag later nog een beetje revanche op zichzelf.