Femke Heemskerk: ‘Ik ga proberen om wereldkampioen te worden’

ROELOFARENDSVEEN – Vol goede moed en met kansen op een gouden medaille is Femke Heemskerk afgereisd naar China, waar volgende week de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) zwemmen plaatsvinden.

Sarah Sjöström is er niet bij. Zij heeft geen zin om te zwemmen in China. Ook de altijd sterke Australische zusjes Cate en Bronte Campbell zijn afwezig. Daarentegen is Femke Heemskerk in vorm. Ze won de afgelopen weken menig wereldbekerwedstrijd.

Wordt Heemskerk wereldkampioen?

‘Ik ga natuurlijk proberen om wereldkampioen te worden’, blikt Heemskerk vooruit bij de NOS. De 31-jarige zwemster uit Roelofarendsveen veroverde in 2014 haar enige individuele gouden WK-plak (100 meter vrije slag) in haar loopbaan.

‘Maar er zijn ook goede zwemsters die niet in het World Cup-circuit hebben gezwommen, zoals de Amerikaanse Mallory Comerford en Canadese Taylor Ruck. Het is absoluut geen één-tweetje dat we het gaan doen.’

‘Zwemmend is Femke super’

Heemskerk zwemt de 50, 100 en 200 meter vrije slag op de WK. ‘Zwemmend is Femke super’, verzekert bondscoach Marcel Wouda. Ook Ranomi Kromowidjojo is van de partij in China en evenals Heemskerk kansrijk voor WK-goud.