Esmee Visser Nederlands kampioen schaatsen in supertijd

LEIMUIDEN – In een nieuw persoonlijk record en de tweede tijd ooit gereden op een laaglandbaan heeft Esmee Visser zich zondag gekroond tot Nederlands kampioen schaatsen op de 5000 meter. De regerend olympisch kampioen op deze afstand noteerde 6.49,49 in Thialf (Heerenveen).

De 22-jarige Visser, die de hele nacht had lopen hoesten in bed, miste het baanrecord uit 2007 op een haar. ‘Ik ben het vooral in de laatste 200 meter verloren. Dat blijft voor mij een heel groot aandachtspunt, die laatste ronde goed blijven zitten en niet te gehaast gaan rijden’, analyseerde Visser bij de NOS.

‘Ik wil dan te graag, dan gooi ik een arm los en verlies ik alles’, aldus de nationaal kampioene. ‘Op dat laatste rechte stuk was er toch weer een stemmetje in mijn hoofd dat zei: gooi die arm los, want je moet sneller. Dan doe ik dat en verlies ik ‘m.’

Ticket WK afstanden

Waar Visser zaterdag 0,12 seconden tekort kwam voor een WK-ticket, mede omdat ze vanwege verkoudheid en griep niet 100 procent fit was, veroverde de schaatsster van het Leimuidense Nut & Vermaak zondag wel het startbewijs voor de wereldkampioenschappen. In Inzell (Duitsland) mag ze starten op de vijf kilometer.