Burgemeester en wethouder maken statement: ‘Blijf elkaar met respect behandelen’

Burgemeester Marina van der Velde – Menting (foto: Gemeente Kaag en Braassem)

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM – Burgemeester Marina van der Velde en wethouder Yvonne Peters roepen mensen op om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar vooral met respect te blijven behandelen. Aanleiding daarvoor is het opstappen van het volledige bestuur van de dorpsraad in Leimuiden na ongenuanceerde en zelfs bedreigende reacties.

Nadat AD Groene Hart het krantenartikel ‘Buurt wil geen pupillenstemmetje horen en eist geluidswal om veld’ publiceerde, stroomde de negatieve reacties binnen bij de dorpsraad. Het artikel ging over buurtbewoners die geluidsoverlast ervaren en daarom een geluidswal willen om het complex van de Leimuidense voetbalclub Kickers ’69. Volgens de dorpsraad is dat artikel onjuist en gemanipuleerd.

‘We willen de leden van de dorpsraad Leimuiden, die onlangs besloten hebben op te stappen nadat er zelfs persoonlijke bedreigingen geuit zijn, een hart onder de riem steken. Een platform als de dorpsraad is juist van groot belang voor onze kernen, om belangen te behartigen, mee te praten over ontwikkelingen en de stem van het dorp te zijn’, valt te lezen in het statement van de burgemeester en wethouder.

Respect

‘We zien dat inwoners ook heel gemakkelijk kritiek en een ‘ongezouten mening’ klaar hebben. Vaak niet eens gebaseerd op feiten maar gegeven vanuit een primaire reactie. Daar schrikken we van. We ervaren een verharding in taalgebruik en zien dat het ‘respect’ daarin vaak heel ver te zoeken is. Dat kan zelfs zo ver gaan dat mensen persoonlijk bedreigd worden en dat kritiek op de man of vrouw gespeeld wordt. En dat gaat ons echt te ver.’

Burgemeester Van der Velde en wethouder Peters benadrukken in het statement dat ook in de gemeente Kaag en Braassem veel vrijwilligers actief zijn die bijdragen aan de samenleving. ‘De samenwerking met de dorpsraad Leimuiden op de verschillende projecten in de afgelopen jaren is van grote waarde geweest’, zegt wethouder Peters.

Lees ook: Voltallig bestuur dorpsraad Leimuiden stapt op na bedreigingen