Oranje brievenbussen verdwijnen op steeds meer plekken, maar nog niet in gemeente Kaag en Braassem

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM  – Een kaartje of brief per post versturen? Dat gebeurt steeds minder. De oranje brievenbussen van PostNL gaan dan ook meer uit het straatbeeld verdwijnen: van de circa 11.000 brievenbussen worden er zo’n 300 weggehaald, zo meldt de NOS. Inwoners van de gemeente Kaag en Braassem hoeven zich hier echter voorlopig nog geen zorgen over te maken.

In een reactie aan Studio Alphen geeft PostNL aan dat ze eerst gefaseerd starten met het aanpassen van het aantal brievenbussen in de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland. ‘Voor andere provincies, zoals Zuid-Holland, is op dit moment nog niet bekend om hoeveel brievenbussen het gaat en welke dan precies. Ook wanneer er in de regio wordt gestart met het aanpassen van het aantal bussen is nog niet bekend.’

Het overgrote deel van het totale aantal brievenbussen blijft overigens gewoon staan, namelijk zo’n 90 procent. Alleen de brievenbussen waar weinig gebruik van wordt gemaakt en die niet noodzakelijk zijn volgens de zogenoemde Postwet, worden verwijderd. Of er een alternatief in de buurt te vinden is, speelt ook mee in de beslissing om een brievenbus te verwijderen. In de buurt van ziekenhuizen en zorginstellingen blijven de oranje bussen in ieder geval staan.

De Postwet stelt dat brievenbussen altijd voor iedereen bereikbaar dienen te zijn. In woonwijken met meer dan vijfduizend inwoners is het verplicht om binnen een straal van één kilometer een openbare brievenbus te hebben staan. Daarbuiten gaat het om een straal van 2,5 kilometer. Ook voor PostNL is het goed om rekening te houden met de ligging van de brievenbussen. Het bedrijf is namelijk verplicht om binnen een afzienbare tijd de post op te halen en te bezorgen.  

‘Stap voor stap’

PostNL meldt ook aan Studio Alphen dat het gaat om een gefaseerde uitvoering: ‘We doen dit zeker niet allemaal in één keer. Het gaat echt stap voor stap.’

Bovendien zijn er steeds meer pakket- en briefautomaten (pba) te vinden. Dit is een pakketautomaat met twee extra gleuven voor briefpost. Op deze manier blijft er volgens PostNL altijd wel een brievenbus in de buurt waar je als inwoner terechtkunt voor het ophalen en het versturen van brieven én pakketten. ‘Dit sluit immers ook aan bij de huidige trend van het steeds meer verzenden van pakketten in plaats van brieven’, aldus PostNL.

Vanwege die reden is het overigens niet de eerste keer dat er oranje brievenbussen worden weggehaald. Vroeger waren er ruim 23.000 brievenbussen, maar in 2015 is dit aantal naar 19.000 gedaald. 

Lees ook: Veel babbeltrucs in Kaag en Braassem, politie waarschuwt

advertentie advertentie