Gezonde Buurt Leimuiden krijgt vorm dankzij hulp van inwoners: ‘Hebben veel ideeën opgehaald’

Foto: IVN

LEIMUIDEN - In de afgelopen maanden hebben IVN Natuureducatie, Jantje Beton, de Driemaster en de gemeente Kaag en Braassem op verschillende momenten input opgehaald om het ontwerp van de gezonde buurt in Leimuiden meer vorm te geven. In een Gezonde Buurt werken deze organisaties samen met bewoners van alle leeftijden om een groene plek te ontwikkelen waar iedereen elkaar kan ontmoeten, kan bewegen en tot rust kan komen. 26 juni presenteren ze een eerste versie van de plannen.

De voetbal-en tennisvereniging hebben al langer de wens om de terreinen, nu nog afgesloten door hekken, voor iedereen open te stellen. Volgens Ruben Mulder, projectleider vanuit IVN, zit er weer schot in het project: ‘De afgelopen maanden hebben wij veel ideeën van jong en oud opgehaald. Wij hebben een speciale sessie met kinderen van de school georganiseerd en in januari was er een bijeenkomst waar veel inwoners op afkwamen. Hier hebben wij veel interessante ideeën gehoord.'

Het was niet altijd makkelijk om van alle verschillende leeftijdsgroepen input te krijgen, erkent Mulder. 'Daarnaast kostte het verwerken van alle input meer tijd dan we dachten. Inmiddels hebben we samen met een ontwerper een zogeheten vlekkenplan ontwikkeld.’ In dit plan komen verschillende doelgroepen aan bod. Zo zijn er wandelroutes voor ouderen met vaste beweegtoestellen voor alle leeftijden, die weer worden uitgezocht door een lokale beweegprofessional (Lilium Fit & Fun), sportcoach en adviseur spelen.

Repair Café

Ook is er een ‘vlek’ in het vlekkenplan speciaal voor avontuur voor kinderen. Voor veel dorpsbewoners was vooral het openstellen van de sportvelden een reden tot zorg. Hoewel deze in de afgelopen inputmomenten nog niet zeker was, is deze openstelling nu definitief. Wel blijft de mogelijkheid bestaan om het terrein af te sluiten mocht dat nodig zijn.

Dit plan is zeker nog niet definitief. ‘We zullen verschillende momenten hebben waar de bewoners kunnen reageren op de plannen, zodat we, waar nodig, kunnen bijschaven. Ook staan we nog open voor andere initiatieven. Zo is er een bewoner naar voren gekomen die graag als vrijwilliger in een Repair Café wil werken. We gaan dus kijken of we dit mogelijk kunnen maken.’

Hondenpoep

Uit de verschillende input middagen en avonden bleek dat buiten de verenigingen hondenpoep een echte irritatie is. ‘Ik vind dat mensen die de hondenpoep niet opruimen, de woonomgeving en dus het woonplezier verpesten voor anderen, maar ook voor zichzelf. Kinderen kunnen niet onbezorgd in het gras spelen en dan heb ik het nog niet over de straat en de stoep!’, vertelde een dorpsbewoner al op een van de avonden waar ideeën werden verzameld.

Vanuit de hondeneigenaren is bij de Gezonde Buurt infodagen een duidelijke vraag voor een losloopveld gekomen. ‘In de plannen hebben we nu ook een losloopstrook opgenomen', zegt Mulder. 'Het idee is dat we dit naast het voetbalterrein mogelijk gaan maken met behulp van de dorpsbewoners zelf. Zo hoopt de organisatie op onder andere snoeivrijwilligers.'

Woensdagmiddag 26 juni is de presentatie van de opgehaalde ideeën, waar bewoners op kunnen reageren. De presentatie is in het gebouw van Kickers '69. Naast de presentatie is er soep en brood, de EK wedstrijd Oekraïne – België, sport en spel activiteiten voor kinderen en een springkussen. In september volgt een voorlopig ontwerp. Daarna kunnen bewoners nog één laatste keer reageren of aanvullen. In het najaar hopen de organisaties te kunnen beginnen met de aanleg van het volledige plan.

Lees ook: Provincie is duidelijk: Leimuiden kan tunnel voorlopig vergeten, wethouders houden hoop

advertentie advertentie