De wolf is nog niet in onze regio gezien, maar wat als dat wel gebeurt?

Foto: Pixabay

REGIO - De wolf is in onze regio nog niet gezien, maar dat weerhoudt de provinciale coalitiepartijen BBB en VVD er niet van om alvast vooruit te lopen op een zogeheten 'wolvenbeleid'. De partijen willen weten hoe de provincie is voorbereid op de mogelijke komst van de wolf binnen de provinciegrenzen.

Vorig jaar is er in het IPO-verband, een samenwerking tussen alle provincies, al een zogeheten 'interprovinciaal wolvenplan' opgesteld. Daarin staan bijvoorbeeld interventierichtlijnen over wat er moet gebeuren wanneer de wolf voor problemen zorgt. De meeste provincies hebben dat wolvenplan inmiddels opgenomen in hun eigen beleid, maar Zuid-Holland nog niet.

'Verwerking in verordeningen en/of beleidsregels is nog niet gerealiseerd', klagen BBB en VVD. De partijen denken dat 'de kans als reëel is' dat de wolf op termijn ook onze regio binnenwandelt. En dat 'binnen afzienbare tijd', stellen de partijen. Zuid-Holland is tot dusverre de enige provincie waar het dier nog niet is gezien. Dat blijkt uit onderzoek van BIJ12, dat bevestigde waarnemingen van de wolf bijhoudt.

DNA-sporen uit Duitsland

Volgens de organisatie wonen er inmiddels zo'n 50 wolven, verspreid over heel Nederland. Dat zijn er meer dan anderhalf jaar geleden, toen BIJ12 nog 29 waarnemingen telde. In de Zuid-Hollandse buurprovincies Noord-Brabant en Zeeland werden eind vorig jaar al wel DNA-sporen van een zwervende wolf gevonden. Het zou gaan om een dier uit Duitsland.

VVD-Statenlid Gezina Atzema spreekt zich uit op X, het voormalige Twitter 'De wolvenpopulatie in Nederland breidt zich uit. Dit vraagt om helder beleid en keuzes. Belangrijk is dat de provincie is voorbereid in het geval de wolf zijn intrede doet.' Haar partij en BBB willen weten wat het dagelijks provinciebestuur doet om 'de veiligheid van zowel mens als dier te waarborgen' als de wolf ook de dichtstbevolkte provincie van het land in trekt.

Lees ook: Nieuwe fase aangebroken in ontwikkeling Braassemerland, 700.000 euro voor tijdelijk fietspad

advertentie advertentie